Slide background

Hoofdpijn, migraine en spanningshoofdpijn

Een bekende en veel voorkomende klacht is hoofdpijn. Hoofdpijn komt in vele gedaantes, met verschillende frequenties en intensiteit. Vaak wordt hoofdpijn bestreden met een paracetamol. Zo verdwijnt de pijn inderdaad, maar de oorzaak blijft bestaan. Wist u dat osteopathie diverse vormen van hoofdpijn, zoals spanningshoofdpijn en migraine, succesvol kan behandelen? 

Behandeling hoofdpijnklachten

Vanzelfsprekend onderzoek ik bij hoofdpijnklachten uw hoofd nauwkeurig. Ik kijk naar de schedelnaden, de gewrichten naar de nekwervels en de kaak, de schedelbasis en de spanning van de dura mater (harde hersenvlies). Daarnaast onderzoek ik ook het lichaam in zijn geheel. Zo kan een verkeerde lichaamshouding de spanning van de nekspieren beïnvloeden. Teveel spanning kan leiden tot een beperking van de bloedvaten die langs de nekspieren lopen. Een belemmering van de bloedvaten veroorzaakt een ongezonde circulatie naar het hoofd, wat hoofdpijn kan veroorzaken. Maar ik kijk ook naar eerder opgelopen trauma’s zoals bijvoorbeeld een val op het stuitje, of de werking van de inwendige organen.

Een bezoek aan de osteopaat zorgt vaak niet voor acute pijnstelling. Ik behandel namelijk de oorzaak van de hoofdpijn, waardoor het lichaam enige tijd nodig heeft om zichzelf te herstellen. Bij aanhoudende klachten verwijs ik u door naar een arts. 

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door een verhoogde spanning van één of meerdere spieren in de nek. Veel voorkomende klachten zijn:

  • Pijn en uitstraling naar het achterhoofd, de slapen, het voorhoofd of de kaak
  • Een ‘zwaar en vermoeid’ gevoel in het hoofd
  • Druk achter de ogen
  • Bonzende hoofdpijn

De klachten kunnen heel divers zijn en per individu verschillen en de oorzaak bevindt zich vaak niet alleen in het hoofd- en nekgebied. Bewegingsbeperkingen ter hoogte van het bekken, de bovenrug en vooral de nek spelen vaak een belangrijke rol.

Herkenbaar? Maak een afspraak.

Migraine

Een migraineaanval is een ernstige, pijnlijke vorm van hoofdpijn. Vaak gaat migraine gepaard met misselijkheid, overgevoeligheid voor licht, geluid en reuk. Migraine is een neuro-vasculaire ziekte waarbij delen van de hersenen, de zenuwen en de bloedvaten betrokken zijn. Eenvoudig gezegd kan migraine gezien worden als een kortsluiting in het lichaam, waarbij prikkels (externe prikkels en prikkels vanuit het lichaam) de trigger kunnen zijn. Over de exacte oorzaak is nog weinig bekend. Wel is het bewezen dat een osteopathische behandeling kan helpen om de frequentie, de duur en de intensiteit van migraine te verminderen. 

Aanpak migraine

Ik zie het lichaam als één geheel en kijk daarom naar een aantal aspecten van het lichaam. Het mechanische deel, het neurologische en ik ga met u in gesprek over uw levensstijl. Vanzelfsprekend is er tijdens de behandeling speciale aandacht voor de hoofd- en nekregio. Daarnaast onderzoek ik het buikgebied. Hier bevinden zich namelijk zenuwen die direct met het hersengebied communiceren. Een ontregeling hiervan kan een migraineaanval triggeren. Vervolgens onderzoek ik de lichaamsgebieden die algehele doorbloeding naar het hoofd beïnvloeden.

Naast deze mechanische en neurologische factoren, bespreken we ook uw levensstijl. Zo is een belangrijke factor voeding. Wist u dat caffeïne een welbekende migraine trigger kan zijn? Met deze holistische aanpak, gaan we de strijd aan met de interne en externe triggers die migraine kunnen veroorzaken. 

Wilt u van uw migraine af? Maak een afspraak.

Meer indicaties