Slide background

Bekkenklachten en klachten tijdens of na de zwangerschap

Één van de meest voorkomende bekkenklachten is bekkeninstabiliteit, ook wel symfysiolyse genoemd. Andere veel voorkomende klachten zijn pijn aan het S.I.-gewricht of een te stug bekken. Vaak worden bekkenklachten direct gerelateerd met een zwangerschap. Deels waar natuurlijk, maar ook een ongeluk of overbelasting door sporten kan de oorzaak zijn. Daarom kan pijn in de bekkenregio zowel bij mannen als vrouwen voorkomen. Bekkenklachten zijn heel goed te behandelen met osteopathie. Indien nodig werk ik samen met een gespecialiseerde oefentherapeut. 

Bekkeninstabiliteit of symfysiolyse

Bekkeninstabiliteit (symfysiolyse) ontstaat doordat zwangerschapshormonen de gewrichtsbanden in de onderrug en het bekken weker maken. Door de groeiende buik verandert de lichaams(ver)houding. Doordat u op een andere manier staat of beweegt wordt het bekken anders belast dan gebruikelijk.

Deze factoren kunnen een lokale overbelasting veroorzaken, in milde of ernstige vorm. Met als gevolg dat het bekken instabiel voelt en de volgende symptomen kunnen optreden: 

 • Pijn in de onderrug of rond het schaambeen
 • Pijn aan de binnenkant van het bovenbeen of lies
 • Pijn aan het stuitje
 • Heupklachten
 • Uitstraling naar de schaamstreek, bilregio of bovenbenen
 • Bandenpijn

Herkenbaar? Maak een afspraak

Aanpak bekkeninstabiliteit of symfysiolyse

Bij bekkeninstabiliteit neem ik eerst grondig de anamnese af. We bespreken de klacht(en), het verloop van de (eventuele) (eerdere) zwangerschap(pen) en de medische voorgeschiedenis. Vervolgens wordt u uitgebreid manueel onderzocht om de oorzaak van de klacht(en) te vinden. Het doel van de behandeling is de natuurlijke beweeglijkheid van de bekkenregio herstellen en het zelfherstellend vermogen bevorderen. Ik pas zachte technieken toe, waarbij ruimte en rust voor het kindje centraal staan. Indien nodig, werk ik samen met een oefentherapeut.  

Wilt u uw bekken osteopathisch laten behandelen? Maak een afspraak.

Pijn aan het S.I.-gewricht

Pijn aan het S.I.-gewricht wordt meestal gekenmerkt door:

 • Pijn in de lage onderrug
 • Pijn in de bilregio met uitstraling naar de benen

Vaak is een blokkade van het S.I.-gewricht de oorzaak van de pijn. Maar wat veroorzaakt de blokkade? Dit kan een eerder opgelopen trauma zijn, een verkeerd bewegingspatroon, maar ook verklevingen kunnen de blokkade veroorzaken. Tijdens de behandeling bevorder ik de beweeglijkheid van het S.I.-gewricht, maar behandel ik ook de veroorzaker(s) van uw klachten. 

Wilt u uw S.I.-gewricht osteopathisch laten behandelen? Maak een afspraak.

Een te stug bekken

Naast een te mobiel bekken, kan ook een te stug bekken pijn veroorzaken. Een te stug bekken is vaak het gevolg van een te hoge spanning op het bekken vanuit de spieren, de banden en de vliezen. Die behoren van nature de bekkenorganen te ondersteunen. Een stug bekken kan leiden tot een blokkade van de bekkengewrichten aan de rugzijde, de S.I.-gewrichten en de schaambeenderen. 

Klachten van een te stug bekken uiten zich voornamelijk in:

 • Rugklachten: hernia, pijn in de onderrug
 • Heupklachten
 • Moeilijker kunnen lopen (geen grote stappen kunnen maken)

Behandeling van een te stug bekken

De behandeling heeft als doel de spanning van de spieren, banden en vliezen weer te normaliseren, zodat het bekken weer optimaal kan bewegen. Hierbij is er ook aandacht voor het verbeteren van de mobiliteit van de lage rug en de heup. 

Wilt u uw te stugge bekken osteopathisch laten behandelen? Maak een afspraak.

Meer indicaties